Основателят на компанията Signa Holding Рене Бенко, напуснал гимназията и някога съден,

...
Основателят на компанията Signa Holding Рене Бенко, напуснал гимназията и някога съден,
Коментари Харесай

Грандиозният крах на една имотна империя за 30 милиарда долара

Основателят на компанията Signa Holding Рене Бенко, напуснал гимназията и в миналото съден, до 2018 година беше на върха на международния пазар на недвижими парцели.

Signa Holding  започна градеж на стъклен небостъргач на брега на река Елба в Хамбург. Дизайнът на 230 метровата постройка беше впечатляващ. Кметът на Хамбург и предстоящ немски канцлер Олаф Шолц тогава похвали положителната известност на Signa измежду банките, когато градът избра бизнесмена да построи небостъргача.

" Signa е финансово мощна ", разясняваше той. Е, не беше.

Империята на Бенко за 30 милиарда $, която има в портфолиото си редица недвижими парцели и универсални магазини, избухна в най-големия заможен банкрут в Европа след световната финансова рецесия. За него споделя Mansion Global.

Небостъргачът в Хамбург е спрян, оставяйки бетонен контур с височина 100 метра. Това е трагичен поврат за бизнесмена, който се е издигнал самичък.

Десетки банки отпускаха средства, в това число Citigroup и швейцарската банка Julius Baer, ​​чийто основен изпълнителен шеф подаде оставка на 1 февруари, откакто банката отписа 700 милиона $ по заеми, свързани със Signa.

Публичните документи, вложителите и някогашните чиновници демонстрират една картина на империя, която съчетава комерсиално майсторство с рисково финансово инженерство - нестабилна основа, която се разпадна, когато ерата на ниските лихви завършва.

В презентации за набиране на средства Signa оповестява на вложителите, че предлага консервативни вложения с невисок дълг в емблематични парцели, които да останат генерации наред. Според вложителите от правните документи на Signa ставало ясно, че фирмите имат доста повече задължения, в сравнение с са знаели.
 Най-голямата имотна компания за недвижими парцели в света купи жилища за $6 милиарда
Най-голямата имотна компания за недвижими парцели в света купи жилища за $6 милиарда

Той купи 17 хиляди къщи

Някои от сътрудниците на Бенко не са съгласни, че структурата на Signa е " неправилна ", а по-скоро виждат имплозията като резултат от груповото държание на кредиторите. Бившият австрийски канцлер Алфред Гузенбауер, който в миналото е бил в борда на компанията Signa, съобщи пред австрийското държавно радио през януари, че групата прекалява с търговията на дребно, източвайки пари и че Европейската централна банка е споделила на банките да не дават повече финансиране.

Според ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия обаче това съмнение необичайно и прекъсването на финансирането евентуално е поради изследване на експозицията на банките към комерсиалните недвижими парцели.

Кой е предпримачът?

46-годишният Бенко е отгледан непретенциозно в Инсбрук в австрийските Алпи. Той напуща гимназията на 17 години и стартира да преустройва тавански пространства. Бързо е построил бизнеса си, разширявайки се през 2000-те години благодарение на наследствени пари.

През 2012 година е наказан за схема, в която съгласно прокурорите е упълномощил на някогашен хърватски министър председател да упорства италиански чиновници, в това число премиера Силвио Берлускони, да оказват помощ за оспорването на данъчен законопроект върху италиански парцели, благосъстоятелност на Signa. Съдия назова случая " примерен случай на корупция ", оповестиха тогава австрийските медии. Бенко получи присъда за пробация.

По времето, когато беше наказан, той структурира фирмите, тъй че не беше нито основен изпълнителен шеф на Signa, нито в изпълнителен съвет, вместо това беше ръководител на съвещателен съвет. Но все той дърпа конците в Signa, взема значимите за компанията решения.

Средства се появяват от швейцарската Falcon Bank и Ернст Танер, ръководител на производителя на шоколад Lindt & Sprüngli, както и от локални австрийски кредитори.

Signa " заграби " няколко здания в историческия " Златен квартал " на Виена и универсални магазини като Oberpollinger в Мюнхен. Бенко се хвали по това време, че компанията му е на второ място след Католическата черква по владение на парцели във Виена.

Проблеми в империята

Един ключ към разрастващата се империя на Signa беше финансова маневра, при която фирмите на Бенко играят роля на наемодатели и наематели на универсални магазини. Това разреши на Signa да извлече големи изгоди, като трансферира пари от бизнеса си с универсални магазини към бизнеса с наемодатели посредством увеличени наеми, съгласно някогашни чиновници на Signa. Дългосрочните лизингови контракти усилват доста цената на парцелите.

През 2012 година Signa купи портфолио от универсални магазини Karstadt, верига, която е позната в Германия. На идната година Signa увеличи наемите на част от тях и удължи договорите за наем до 30 години в подмяна на предварителни заплащания.
 Рекорд по анулирани строителни планове: Как Германия се трансформира в най-тежко засегнатата европейска страна от световната имотна рецесия
Рекорд по анулирани строителни планове: Как Германия се трансформира в най-тежко засегнатата европейска страна от световната имотна рецесия

22,2% от фирмите са съобщили за анулирани планове през октомври

Бенко и други представители на Signa оправдаха нарастванията на наемите, като обясниха, че универсалните магазини са плащали цени под пазарните и, че Signa ще модернизира и преобърне губещите бизнеси.

Значителни придобивания като Karstadt помогнаха на Бенко да притегли високопоставени съдружници. Бившият ръководител на Morgan Stanley Walid Chammah го поучава по отношение на набирането на средства. Бившият австрийски канцлер и заместник-канцлер се причислиха към неговия ръб, а фамилията на Пежо влага.

Стойността на парцелите, регистрирани от неговите две съществени компании за недвижими парцели са до 3,6 милиарда евро през 2014 година, надвишиха 10 милиарда евро през 2017 година и над 18 милиарда евро до 2020 година - извънреден напредък в постепенно разрастващ се бранш.

Signa закупи дял в два австрийски вестник през 2018 година Търговията на дребно даде Бенко гигантска империя от универсални магазини в Австрия, Германия, Италия и Швейцария.

Предприемачът навлезе в Съединени американски щати през 2019 година с забележителна покупка: Signa и сътрудник заплатиха към 150 милиона $ за Chrysler Building, всеки с по 50% дял. Signa назова себе си " най-добре представящата се компания за недвижими парцели в Европа " в презентация за вложители през 2018 година

Между 2017 година и 2021 година главното звено за недвижими парцели Signa Prime има общо 3,4 милиарда евро облаги, се споделя в австрийски корпоративни документи.

Но всички облаги на Signa през този интервал са от облаги на хартия. Signa усили цената на личните си парцели с 4 милиарда евро, което значи, че другояче компанията би отчела обилни загуби.

През същия интервал Signa Prime е похарчила повече за лихвени заплащания и дивиденти - 1,9 милиарда евро - повече от 1,6-те милиарда евро, които е получила като доходи от наеми. Това наподобява като много странна обстановка за огромен притежател на парцели.

С разрастването на Signa и настъпването на Covid наемите в универсалните магазини се оказаха неустойчиви. През 2020 година немският повсеместен магазин на Signa разгласи банкрут. За да се увери, че компанията ще продължи да заплаща високите наеми, Signa даде на звеното избавителен пояс от 200 милиона евро под формата на заем, който по-късно беше банален.

Междувременно Signa се нуждаеше от пари за финансиране на дивиденти и редица огромни разработки почнали в градове в цяла Европа.

Империята се разклати в края на 2022 година Прокурори в Австрия обискираха офисите на Signa Holding като част от следствие за хипотетична корупция в държавното управление.

Водещият немски повсеместен магазин на Signa Galeria подаде молба за неплатежоспособност през октомври 2022 година, откакто страдаше в продължение на години.
 Кредитори си търсят 8,6 милиарда евро от банкрутиралата имотна империя Signa Holding
Кредитори си търсят 8,6 милиарда евро от банкрутиралата имотна империя Signa Holding

Легендарният магазин KaDeWe също изпадна в неплатежоспособност

През пролетта на 2023 година едно от многото подразделения на Бенко Signa Development продаде някои здания, с цел да събере средства. Но постъпленията не останаха в компанията, съгласно някои източници и изказвания от рейтингови организации. Вместо да бъдат реинвестирани в компанията парите са потекли към други компании на Signa. През август Signa продаде курорт с аспект към езерото Гарда на концерн на семейство Бенко.

Компанията не съумя да откри заем за финансирането на останалата част от небостъргача в Хамбург, който беше в градеж и спря да заплаща на своя реализатор.

Освен този незавършен градеж, доста обекти за развиване на Signa са в застой в Мюнхен, Берлин и Дюселдорф. Името на Signa върху оградата е покрито с графити, до момента в който политиците разискват нейното бъдеще.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР